Samen werken aan een nieuwe toekomst!
BoekZo! - Boekhouden en belastingen SelectZo - Werving en selectie Stamrecht BV - Dé grootste stamrecht specialist van Nederland PensioenBV.nu - De grootste PensioenBV specialist

Gevolgen van 100.000 euro belastingvrij schenken

Nederlanders mogen vanaf 2014 tot een ton euro schenken. Dat geld moet wel besteed worden voor de aankoop of verbouwing van een huis. Op die manier hoopt de overheid de woningmarkt te stimuleren. Dit plan zal waarschijnlijk bekend worden gemaakt tijdens Prinsjesdag.

Op dit moment (2013) mogen ouders hun kind maximaal eenmalig 51.407 euro schenken, mits dit geld besteed wordt aan de aankoop, de verbouwing van een huis of de aflossing van de hypotheek. De ontvanger van de schenking mag er drie jaar over doen om het geld voor deze doeleinden te gebruiken. Dit bedrag zou worden omhoog geschroefd naar 100.000 euro en het zou niet meer alleen aan kinderen, maar ook aan anderen mogen worden geschonken. Waarschijnlijk gaat het hier maar om een tijdelijke maatregel.

Aflossing hypotheek
Indien Nederlanders meer kans krijgen om hun geld belastingvrij te schenken, kan dat de 1,3 miljoen huizenbezitters helpen die nu hun huis door de hypotheek onder water hebben staan. Dat betekent dat de hypotheeksom hoger is dan de woningwaarde. Indien ze hun huis willen verkopen, dreigt er een restschuld te ontstaan. Banken echter staan niet te poppelen om de restschuld mee te financieren bij een nieuwe hypotheek en wordt het voor huizenbezitters op die manier moeilijk te verhuizen. Dankzij een schenking, zouden de huizenbezitters een groot deel van de hypotheek kunnen aflossen.

Er zit wel een ‘maar’ aan. Banken stellen namelijk een maximum vast voor de hypotheekaflossing. Huizenbezitters mogen bij veel banken 10 procent per jaar aflossen, bij de Rabobank is dat 20 procent. Volgens de ABN Amro en de Rabobank lossen consumenten meer af in 2013, maar halen ze vaak niet het maximum.

Bijdrage AWBZ
Ouderen die schenken hebben er ook voordeel bij. Ten eerste omdat ze natuurlijk minder vermogensbelasting hoeven te betalen, maar ook door een lagere eigen bijdrage aan het AWBZ als ze in verpleeghuizen zitten. Ouderen met een vermogen betalen een hoger bedrag dan minder vermogende ouderen. Ze moeten hun vermogen opeten. Boven de vrijstelling van 21.139 euro, telt 12 procent van het vermogen mee met het verzamelinkomen, dat belangrijk is voor het bepalen van de eigen bijdrage. Deze kan zelfs oplopen tot 2189 euro per maand. Daarom proberen ouderen zoveel mogelijk te schenken zodat hun eigen bijdrage lager wordt.

Vermogen hebbenden
Volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) bezitten wij in Nederland gemiddeld ongeveer 33.000 euro aan vermogen in 2011. Toch zijn er bijna 2,7 miljoen huishoudens met een vermogen van meer dan 100.000 euro. Hierin zit ook het eigen vermogen dat geïnvesteerd is in aandelen en in huizen.

 

 • Bel: 0486 – 820 222
 • Contact opnemen
  • Naam*

   Woonplaats*

   Telefoonnummer*

   E-mail*

   Bel mij*
     Overdag
     's Avonds
   Opmerkingen

   (*) Zijn verplichte velden

Slim besparen op AWBZ?

lees meer..

Waarom een Hypotheek BV? Bekijk het rekenvoorbeeld!
Inschrijven nieuwsbrief