Samen werken aan een nieuwe toekomst!
BoekZo! - Boekhouden en belastingen SelectZo - Werving en selectie Stamrecht BV - Dé grootste stamrecht specialist van Nederland PensioenBV.nu - De grootste PensioenBV specialist

Mogelijkheden van een HypotheekBV

Eisen aan een HypotheekBV

Er zijn geen specifieke fiscale voorwaarden aan het onderbrengen van een hypotheeklening bij een eigen BV. U dient wel voldoende geld in prive te hebben, wilt u de BV bij de oprichting van voldoende liquiditeiten kunnen voorzien om de schuld aan de hypotheekbank te kunnen aflossen. Daarna heeft u een schuld aan uw eigen BV, omdat deze namens u de schuld aan de bank heeft afgelost.

Wat kunt u allemaal met een Hypotheek BV doen?

Nadat de lening is omgezet van uw bank naar de BV, betaalt u een rente aan de Hypotheek BV die marktconform is, op dit moment circa 4 a 5%.  Indien u overlijdt, blijft de langstlevende alsdan mogelijk met een schuld zitten, zodat het raadzaam is een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op elkaars leven. Een omzetting van de bestaande schuld inzake de eigen woning in 2013 of later naar een eigen BV, kan gebeuren tegen de voorwaarden zoals deze golden voor 1 januari 2013. Dus een annuiteit is niet noodzakelijk, vaak echter wel verstandig. Ook zonder annuiteiten blijft de (hypotheek)rente echter aftrekbaar van de inkomstenbelasting onder dezelfde voorwaarden als u eerder deze rente aftrok die u aan de bank betaalde.

Het te behalen voordeel is met name voldoende privé-liquide middelen behoorlijk. U kunt het een en ander nog narekenen in ons rekenmodel.

Zelfs bij een jaarlijks kostenniveau van bijvoorbeeld € 750 zou er ruim 2% extra rendement behaald worden, maar de werkelijke kosten (jaarstukken) zijn lager.

 1. Het geld blijft beschikbaar. Dit in tegenstelling tot algehele aflossing
 2. De eigenwoningschuld blijft gehandhaafd, hetgeen aantrekkelijker is indien nog een nieuwe woning wordt gekocht.
 3. Evenals bij algehele aflossing verdwijnt vermogen van Box 3 naar Box 2.

Als gevolg hiervan kan recht ontstaan op toeslagen met vermogenstoets en is bij AWBZ-zorg een lager inkomen van toepassing.

AWBZ eigen bijdrage voorkomen:
Een BV zou in dat kader vaker ingezet kunnen worden. Met name bij gedwongen opname in een instelling.

Stel er is een vermogen van € 500.000.

Op grond van de huidige regeling telt niet alleen de belaste grondslag mee voor de bepaling van de eigen bijdrage. Aanvullend wordt tevens een (fictief) rendement berekend van 8% van dit vermogen. Inbreng van dit vermogen in een B.V.(als aandelenkapitaal) leidt tot het verdwijnen van het Box 3 vermogen en daarmee 12% als grondslag voor de eigen bijdrage. In de jaren dat er dividend wordt uitgekeerd wordt dit echter wel als inkomen meegenomen. Voordeel is echter dat dan bijvoorbeeld in twee van de drie jaar geen hoge eigen bijdrage is verschuldigd omdat geen dividend is uitgekeerd. Ook dit kan aanvullend nog een reden zijn een B.V. op te richten.

Kijk hier voor de voorwaarden die de belastingdienst stelt aan leenovereenkomsten bij een BV.

Contact opnemen

Heeft u nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden? Dan kunt u via onze website meer informatie opvragen. Als u het onderstaande formulier invult dan neemt een van onze specialisten op het gebied van Hypotheek BV's contact met u op. Daarnaast kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. U kunt ons bereiken op: 0486 – 820 222. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00-18:00 uur.

Naam:
*
Woonplaats:
*
Telefoonnummer:
*
E-mail:
*
Bel mij:
Overdag
's Avonds
Opmerkingen:
 
 • Bel: 0486 – 820 222
 • Contact opnemen
  • Naam*

   Woonplaats*

   Telefoonnummer*

   E-mail*

   Bel mij*
     Overdag
     's Avonds
   Opmerkingen

   (*) Zijn verplichte velden

Slim besparen op AWBZ?

lees meer..

Waarom een Hypotheek BV? Bekijk het rekenvoorbeeld!
Inschrijven nieuwsbrief